

Niets ten nadele van Amsterdam, maar Amersfoort heeft ook heel mooie grachten en net als sommige Amsterdamse grachtenhuizen, hebben de Amersfoortse muurhuizen vaak een tuin.
Als de bewoners van zo’n grachtenhuis een complete make-over van hun tuin of terras willen, dan stuiten ze op een probleem: we kunnen niet met ons materiaal, gereedschap en machines bij de tuin komen, tenzij een steegje of een garage de toegang mogelijk maakt. Helaas is dat zelden het geval en nu ook niet. Door het huis met de machines en de bouwstoffen is geen optie.
De Kunst van het Scheppen heeft gelukkig al vaker met dit bijltje gehakt. In Vinkeveen maakten we gebruik van dekschuiten voor de aan- en afvoer van onze spullen. Eerder in Amersfoort maakten we gebruik van een provisorisch aangelegde brug van pontons. En meerdere malen huurden we een grote kraan in en voor die laatste methode hebben we onlangs weer gekozen bij de aanleg van een nieuwe stadstuin.
Het lijkt eenvoudiger dan het in de praktijk is: een ‘normale’ tuin vraagt om een strakke planning, maar wordt bepaald in dagen. Bij een project als het onderhavige gaat het eerder om uren en zelfs om minuten. Eerst hebben we de bestaande tuin ontruimd en alle onderdelen daarvan in ‘big bags’ opgeslagen. Daarna kwam een grote telescoopkraan om die grote zakken af te voeren over het water en daarna verder.
Natuurlijk hadden we de buurt vooraf geïnformeerd over het feit dat de weg wordt afgezet en dat er verkeersleiders ingeschakeld. Het was een komen en gaan van leveranciers die precies op tijd hun ladingen moesten afleveren waarna die over het water naar ons werkterrein getild. Big bags en pallets met zand en stenen zwierden rustig en veilig over het water. Er is een film van gemaakt waarin het eens te meer blijkt hoe volstrekt natuurlijk onze mensen kunnen acteren in zo’n kleine maar fijne tuin waar we met trots op terug kunnen kijken. Wilt u meekijken?
Iedere tuin is een uitdaging en we genieten steeds weer van het eindresultaat, maar projecten als deze zijn wel de kers op de taart vanwege de bijzondere aspecten die het werk moeilijker èn extra boeiend maken.
Film credits VisualChefs #JanFillem