

Tuintip: wateroverlast voorkomen
In deze tijd van het jaar is het een veel voorkomend probleem: wateroverlast. Daarom willen wij jullie graag eens meenemen in de mogelijkheden die er zijn om goed om te gaan met de overlast van water of het misschien zelfs te voorkomen.
In de Telegraaf van maandag 14 oktober zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen: ’Steeds meer mensen halen hun grasveldjes uit hun tuin weg en bestraten de gehele oppervlakte. Bij enorme regenbuien ontstaan daardoor grote problemen'. Ook in een artikel van 24 juli pleit de Stichting Rioned voor het belang van tuinen met gras, aarde en/of grind.
Wat zijn enkele mogelijkheden om zorg te dragen voor een goede waterhuishouding in de tuin?
- Het begint bij een goede grondstructuur. Door een luchtige, open structuur van de grond zal het water makkelijker wegzakken. Daarbij zorgt het in de zomer voor een goede watervasthoudendheid.
- Zorg voor genoeg ‘groen’ in de tuin. Of het nu vaste plantenborders zijn of een gazon, het neemt veel meer water op dan een stuk asfalt of bestrating.
- Denk eens aan een groendak bijvoorbeeld van sedum. Deze daken houden veel langer water vast. Het vertraagt de afvoer van hemelwater zelfs met 50%.
- Er kan ook gewerkt worden met waterdoorlatende bestrating. Hier zijn veel mogelijkheden in, waarbij we u graag adviseren.
- Koppel de hemelwaterafvoer los van het riool en vang het water op in een regenton. Of misschien zelfs in een tank (zie ook tuin in beeld). Dit water kan in drogere tijden weer gebruikt worden om de tuin te bevloeien.
- Verwerk een grindput of infiltratiekratten in de tuin. Hier kunt u de hemelwaterafvoer op aansluiten en zodoende infiltreert het water in uw eigen tuin door naar het grondwater.
Goed omgaan met water. Het is niet moeilijk en wordt ook steeds meer onze verantwoordelijkheid!