

Tuintip: winterkoude
De winter wordt wel eens een vergeten tuinseizoen genoemd. In de wintermaanden besteden we er minder aandacht aan. Toch is dat niet recent en daarom geven we u wat tips waar u in de wintermaanden op moet letten zodat u in de lente weer maximaal plezier van uw tuin zult hebben!
- Heeft u vijverplanten in de vijver, zorg dan voor een wak in het ijs. Omdat de zuurstofproductie gewoon doorgaat, kan op die manier een teveel aan CO2 ontsnappen. Zodoende wordt de kans op verzuring verminderd.
- Maak de bodem van de vijver vrij van blad en plantenresten. Ook dit verminderdt de kans op verzuring.
- Sluit de watertoevoer van een waterornament af, zodat dit niet kapot vriest. Zorg dan ook dat het water eruit is.
- Zorg dat de potten en bakken waar planten instaan voldoende water afvloeiend zijn. Zodoende zal een plant minder snel bevriezen. Het is belangrijk dat er onder in de pot of bak een gat zit, zodat overtollig water direct wordt afgevoerd.
- Zorg ervoor dat niet winterharde beplanting, in potten en bakken, naar binnen gaat. Hierbij kunt u denken aan Agapanthus, Olijf, Palmboom enz. Hiervoor kunt u ook terecht bij een winterstalling.
- Is uw beregeningssysteem doorgeblazen? Dan kan het stilstaande water niet meer bevriezen en gaan leidingen niet kapot.
- Betreedt uw gazon niet teveel bij vorst en sneeuw. Bij teveel betreding ontstaat de kans dat er in het voorjaar bruine plekken verschijnen op uw gazon.
- Heeft u nog snoeiwerk aan heesters en/of bomen? Dan is dit een goed moment. Nu zijn de planten nog in ruste en doordat er geen blad aan zit kunnen de hoveniers er goed bij.
En als u dan toch in de tuin bezig bent: Kijk eens hoe mooi die verdorde grassen erbij staan? Of de sierappeltjes die nog in de boom hangen? Vergeet ook niet de zaaddozen van bijvoorbeeld de papaver?