Collectieve tuin in Woudenberg

In het voormalige (architecten)kantoor zijn 36 huurappartementen gecreëerd. Ze zijn gebouwd volgens de laatste inzichten, voorzien van alle mogelijke comfort en zijn gasloos uiteraard. Elk appartement heeft een eigen buiten in de vorm van een balkon of een terras. Ook buiten: een eigen parkeerplaats en een half-ondergrondse berging. En dan de locatie: uitzicht over het naastgelegen water en het landgoed daarachter.

De inrichting van het buitenterrein werd aan ons toevertrouwd. Natuurlijk waren er voorwaarden. Zo moesten we zorgen voor voldoende parkeergelegenheid, een plek inruimen voor de afvalinzameling en een verlichtingsplan opstellen. We bedachten de logische looproutes, een groot, overdekt terras (de buitenkamer) voor gezamenlijk gebruik en we stelden een beplantingsplan op met nieuwe aanplant van bomen, struiken en vaste planten.

Om plaats te maken voor de 36 bergingen moesten enkele bomen in het midden van het terrein wijken. De half-ondergrondse bergingen zijn aan het zicht onttrokken door ze te voorzien van een laag aarde met daar overheen graszoden en beplanting van hagen, planten en siergrassen. Alleen de ingangen verraden nog de aanwezigheid van de bergingen.

Het grootschalige grondwerk, de aanleg van riolering en het straatwerk werden in samenwerking met onderaannemers, zoals Buijtenhuis Nijkerk gerealiseerd. Alle op het terrein aanwezige klinkers zijn hergebruikt in de nieuwe invulling van het terrein. Midden op het terrein zijn de bestaande pilaren en muren op het terrein behouden gebleven. Ze vormen nu een centraal punt met aan weerskanten meerstammige bomen en begeleiden de looprichting naar de ingang van het pand.

Naast het pad naar de voordeur hebben we achter een in cortenstaal uitgevoerde wand een verhoogde border aangebracht die met siergrassen is beplant. Zo wordt de privacy van de daarachter gelegen terrassen gewaarborgd. De organisch gevormde looppaden zijn uitgevoerd met Nobre Cál. Dit is duurzaam en 100% natuurlijk fijnkorrelig breekmateriaal dat heel geschikt is als halfverharding. Het is natuurlijk van kleur en onderhoudsarm. Perfect geschikt voor een locatie als deze.

Voor de beplanting is gekozen voor grote groepen vaste planten en siergrassen, variërend in bloeitijden, structuren en hoogte. De plantenkeuze is zodanig dat er in elk jaargetijde wat valt te zien: mooie herfstkleuren, winterse siergrassen, voorjaarsbloeiers en zomerplanten.

De ruimte onder de bomen en buiten de parkeervakken is aangeplant met bosplanten en rododendrons om privacy te creëren rond het terrein.

Bankjes bieden op verschillende plekken op het terrein zitgelegenheid. Het gras geeft gelegenheid heerlijk te picknicken of te zonnen, terwijl de overkapping juist bescherming biedt tegen de zon wanneer het heet is, of tegen de kou in andere perioden. Het dak van de overkapping hebben we bedekt met sedum, zodat het ook vanuit de appartementen bekeken een lust voor het oog is.

Samen met de projectontwikkelaar en aannemers hebben we in Woudenberg een perfecte biotoop gecreëerd voor 36 1- en 2 -persoons huishoudens.