Duurzaamheid, veel groen en een kraakheldere vijver in Zwolle

Deze onder architectuur gebouwde woning ademt duurzaamheid. Het is een bijzondere woning die zo goed als energieneutraal is gebouwd. Daar blijft het niet bij. Ook de tuin diende hierin mee te gaan. De Kunst van het Scheppen mocht deze prachtige tuin realiseren. Een buitenruimte die ervoor zorgt dat de woning goed tot zijn recht komt. Niet alleen op esthetisch vlak, maar ook de duurzaamheid die ten grondslag lag aan het hele project. De tuin herbergt enkele speciale elementen, waar keuzes zijn gemaakt in het kader van duurzaamheid. Zo is de verlichting uitgevoerd met LED armaturen, dat resulteert in een laag energieverbruik. 

Of neem het beregeningssysteem. Deze maakt namelijk gebruik van hemelwater. Dit hemelwater wordt opgevangen in een, in de grond ingegraven, tank van vele honderden liters. Middels een pomp kan dit water weer worden gebruikt om de tuin te beregenen.

De vlonder in de tuin is gemaakt van bamboe vlonderplanken. Dat is zeer ecologisch verantwoord. Neem de vergelijking: traditionele (hard)houtsoorten hebben 50 tot 120 jaar nodig om te herstellen na de kap. Bamboe kan daarentegen al na 3 tot 5 jaar geoogst en verwerkt worden. Dit komt omdat de wortels van bamboe na de kap scheuten blijven geven. Met een goed beheer blijft een bamboebos dus altijd evenveel CO2 opnemen. Daarnaast neemt het ook nog eens meer CO2 op dan hout en geeft het meer zuurstof af. Toch heeft het dezelfde kwaliteiten en levensduur als hardhout. Mooi toch? Het is prachtig om te zien dat de tuin al na een half jaar laat zien wat het in zich heeft. Onze opdrachtgever gebruikt hem zoals het bedoeld is en, niet geheel onbelangrijk, hij geniet ervan! Dat is dan weer iets waar wij blij van worden. Het is genieten van de prachtige bloemen en heesters en de geweldige grassenborders. Ook de vijver is een lust voor het oog, met prachtig kraakhelder water.

Het is onze passie om van niets, iets te kunnen en mogen maken. Dat is op deze plek weer prachtig gelukt. Daar zijn we dankbaar voor!


Projectrealisatie: voorjaar 2013