Horizontaal en verticaal groen in Putten

De tuin die hier in beeld is gebracht vormt een prachtige aansluiting op de woning, met mooie terrassen, een moestuintje en niet te vergeten, vooral veel (verticaal) groen.

Ondanks de relatief geringe afmetingen van de tuin zijn er zichtlijnen gecreëerd waarmee diepte is gecreëerd. Mede daardoor is het een tuin geworden om écht van en in te genieten.

Er is veel hout gebruikt in dit ontwerp. De veranda met schuur en de pergola's die begroeid worden met prachtige klimplanten. Door de buitenwanden van de veranda te bekleden met mos en het dak met Sedum oogt dit geheel natuurlijk en een stuk groener dan een kale houtconstructie geweest zou zijn. Het groene dak zuivert daarnaast ook nog eens de lucht en het blijft koeler onder de veranda tijdens hete zomerdagen.

Het overig groen is ook erg gevarieerd. Zo is er gebruikt gemaakt van al volwassen beplanting, zoals de buxuswolken die al jaren door de opdrachtgever zijn voorgevormd bij de vorige woning. Dit verplanten en hervormen pakte goed uit. De buxuswolk ontwikkelt zich erg goed. De buxusmot heeft er gelukkig geen schade aangericht. De rest van de beplanting komt ook goed tot zijn recht in deze tuin. Naast veel bloemen en siergrassen was er ruimte voor fruitgewassen in de vorm van kleine haagjes. De moestuin wordt ieder seizoen weer naar eigen inzicht ingericht.

Aan de privacy in tuin en woning is ook gedacht. Zo is er langs de erfgrens een haag op stam aangeplant met sierfruitbomen die prachtig bloeien in het voorjaar en die dichte en toch transparante schermen vormen in de rest van het groeiseizoen. De veranda met aangebouwde schuur biedt beslotenheid in de tuin. Het is de ideale ruimte om samen lekker te eten, te loungen of in koude perioden te genieten van een heerlijk warm vuur.