In de beperking op Apeldoornse bodem

In de beperking toont zich de meester, of less is more, de kunst van het weglaten. Al die kwalificaties zijn van toepassing op een Apeldoornse tuin in de wijk Berg & Bos. Het is een royale kavel, die echter helemaal was dichtgegroeid en de daarin centraal gelegen 30’er jaren woning in de schaduw zette.
Het huis is ingrijpend, maar geheel in stijl gerenoveerd en gemoderniseerd. Ook de tuin ging volledig op de schop. De vijver in de voortuin werd gedempt, bomen en struiken teruggesnoeid en veel 'oude' beplanting afgevoerd.
We hebben de tuin aangepast aan de eisen van vandaag. Kabels gelegd voor verlichting en elektra, leidingen voor de beregening ingegraven. Prachtige oude bomen werden opgenomen in het nieuwe plan dat voorziet in veel verharding en toch een groene aanblik biedt. Keramische tegels en traptreden, grind, cortenstalen randen om de overgang van groen naar verharding te markeren; het ademt in alles een grote mate van harmonie. Ingebed als het is in natuurlijke elementen.
Rodondendrons zijn tot ‘rodowolken’ aangeplant en gesnoeid. De haag- en boompartijen en de bloemenborders zorgen het hele jaar door voor prachtige kleurenpaletten. De beplanting laat het huis in de ruimte gloriëren en garandeert daarnaast een hoge mate van privacy.
Een oase van rust, die zowel vanuit het huis als vanuit de nieuwgebouwde overkapping, gecombineerd met schuur, optimaal kan worden beleefd.
Huis en tuin vormen een perfecte twee-eenheid.

Uitvoering naar ontwerp van Donders! & van der Heiden.