In de beperking..... Patiotuin in Baarn

Aan één van die sfeervolle, smalle laantjes waar Baarn zo rijk aan is, ligt een grondig gerenoveerde woning van begin 1900. Ruimte voor grote tuinen is er niet in deze buurt, maar een kleine stadstuin/patio kan ook zijn charme hebben. In de beperking toont zich de meester: 90m2 meet de tuin/patio, maar wat een sfeer.

Keramische tegels in twee formaten sluiten wat beleving en kleur betreft perfect aan bij de schutting die is gemaakt van verspringende latten. Een ‘verticale’ tuin, een groene wand gevat in cortenstaal, wordt onderbroken door een frame voor houtopslag, gemaakt van datzelfde staal. Een andere blikvanger is een waterelement dat lijkt te zijn gemaakt van stucwerk, maar is in werkelijkheid vervaardigd van een moderne kunststof. Ook aan de beplanting is alle aandacht besteed, waarbij een oude laagstam perenboom een hoofdrol vervult.

Tuin en huis vormen een harmonieus geheel. De keuken is voorzien van een grote glaspui, waardoor huis en tuin met elkaar verbonden worden. De stalen lijst rond het dak van de keuken komt terug in de berging die in de tuin is gerealiseerd. Als kers op de taart fungeert het kunstwerk dat prominent voor de omheining is geplaatst.

Een kleine tuin die veel waardering oogst van de omgeving. Ook de vakpers toont respect, de tuin is uitvoerig beschreven en getoond in een vaktijdschrift voor tuinontwerp.