Landgoed anno nu

In Den Dolder heeft zich een modern sprookje voltrokken: de bouw en aanleg van een nieuw landgoed. Historisch thema naar hedendaagse inzichten vertaald.

Op een ruim bemeten bosperceel is in 2020 een klassiek vormgegeven landhuis opgetrokken. In ’21 worden wij ingeschakeld om het bestaande bos om te toveren in een weldadig rustiek landschap met ruimte voor moderne voorzieningen zoals een hottub en sauna, parkeren en watermanagement.
We zijn begonnen met het bos. Met de gezondheid daarvan in kaart te brengen. Bomen die in slechte staat verkeerden rooien, andere bomen snoeien als dat nodig was. Bovenal: het groen waar mogelijk handhaven. Het perceel beschikt over veel hoogteverschillen die we hebben meegenomen in de tuinaanleg.
Rondom het statige huis hebben we klinkerpaden en tegelterrassen aangelegd. Regenwater, ook dat van het dak van de woning, wordt opgevangen en naar infiltratiekratten onder het gazon geleid. Grind is toegepast als waterdoorlatende halfverharding rondom het huis.
In de directe omgeving van het huis zijn bloemenborders aangelegd. Langs de oprijlaan en de randen van het perceel zijn hosta’s, varens en andere bos-minnende planten gezet om een mooie overgang tussen aangelegde tuin en de bestaande natuur te creëren.
Een prachtige vlonder draagt een hout-gestookte hottub. Een boomschors-pad voert naar de sauna met een sprookjesachtige vormgeving.

Deze tuin is een prachtige combinatie van tuinaanleg en ongeremde natuur, van weidsheid en intimiteit. Een voorbeeldig modern landgoed, geslaagde mix van comfort en milieubewustzijn.