Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

Ontwerpen en realiseren:
creatief op papier, efficiënt met schop en shovel.

takken-boven
takken-onder

Loenen aan de Vecht / Privétuin

In de provincie Utrecht ligt het mooie, pittoreske dorp Loenen aan de Vecht. Aan de zuidwestzijde van dat dorp realiseerden we een tuin met een geheel eigen persoonlijkheid.

Een zeecontainer wordt normaal gesproken gebruikt voor het verschepen of opslaan van grote hoeveelheden goederen. Voor deze tuin werd deze zeecontainer omgetoverd tot een stoere en robuuste veranda!

De tuin waar het in dit geval om gaat beslaat, net als de woning een langwerpig perceel. Achterin grenst de tuin aan een lager gelegen sloot. De woning is straatgericht en gesitueerd in het midden van het perceel.Hierdoor is er rechts en links ruimte die onder meer wordt benut voor parkeerplekken voor auto's.
Wat voor ons een technische uitdaging werd, was het omgaan met de hoogteverschillen in deze tuin. Vanwege niveauverschillen in de woning zijn de deurdorpels 50 cm boven het maaiveld bereik. We hebben het niveau van de woning in de tuin doorgevoerd en nodig daarom veel grond aanvoeren om de tuin op de gewenste hoogte te brengen, we hebben verschillende leefruimtes gerealiseerd. Afgescheiden, maar toch verbonden met elkaar.
Langs de woning hebben we lange paden van gebakken klinkers gelegd die de lengte van de woning en een perceel accentueren met daarnaast grenzen vol mooie en deels wintergroene beplanting.Robuuste strakke palen staan als transparante muurtjes in de grenzen om de ene van de andere ruimte visueel te scheiden en toch doorzicht te houden. Deze palen geven diepte aan de tuin, en body. Terrassen van keramische tegels nodigen uit tot relaxen en eten. Deze tegels zijn keihard, ze behouden hun kleur en hebben een prachtige structuur. De voegen tussen de tegels zijn waterdoorlatend en tegelijkertijd onkruid werend.
De tuin biedt veel mogelijkheden om te spelen. Een groot (kunst) grasveld om heerlijk te voetballen, te rennen en te dollen, een trampoline om een gat in de lucht te springen, omringd met sterke siergrassen die een beetje speelgeweld wel kunnen doorstaan.
Er is veel gebruik gemaakt van wintergroene hagen, zoals de Portugese laurier en hekwerken begroeit met klimop. Met beukenhagen op stam vormen ze samen de groene (erf) afscheidingen. Alle planten in de tuin zijn met zorg gekozen om de juiste kleuren en verschillen in hoogtes en bloeitijden om de ruimte juist in te vullen en sfeer te geven. Er wordt gezorgd voor fruit om eten in de vorm van karakteristieke oude fruitbomen.
De stoere pergola's aan de woning zijn voorzien van een demontabele zonwering die bescherming bieden tegen zon en die verwijderd worden er geen zonwering meer nodig is.

Achterin de tuin bouwden we nog een plek om lekker bij te komen en te chillen in de strandstijl. Daarom zijn de terrassen hier uitgevoerd in keramische tegels met zandkleur. Een hangmat om lekker in te liggen, een jacuzzi om comfortabel in te bubbelen, een vuurplaats om behaaglijk omheen te zitten en op te warmen en: de zeecontainer. De zeecontainer waarvan in de inleiding sprake was staat hier. De container is omgetoverd tot een prachtige veranda met bar en loungeplek. De gehele zijkant is omgebouwd tot grote 'garagedeur' die hydraulisch met de hand kan worden geopend en gesloten. In geopende stand dient de deur als luifel en biedt dan beschutting tegen wind en regen.
Het plaatsen van de container had heel wat voeten in de aarde, omdat de wijk al dicht was bebouwd moest er een hijskraan aan te pas komen om de container over het dak van de garage van de buren heen op zijn plek te tillen.

Alles bij elkaar een gecompliceerd project, maar ook waarvan de bewoners nu optimaal van kunnen genieten.

Geïnspireerd geraakt?
icon-instagram

Instagram

Contact

De Kunst van het Scheppen
Kees van Grootheest
E info@dekunstvanhetscheppen.nl
T +31 (0)341 35 05 26
F +31 (0)341 35 12 46
A Veldwijkweg 5b
    3882 TL Putten