Scandinavische invloeden in de polder

Een opdrachtgever uit Almere is fan van het Scandinavische (buiten)leven. Dat blijkt onder meer uit het huis dat naar Scandinavische snit is ontworpen, met veel gebruik van hout. We hebben de tuin daar zoveel mogelijk op aangepast en er een echte leeftuin van gemaakt. Een prachtige, 6-hoekige Kota, een luxe blokhut, heeft een centrale plaats gekregen. Het is een intieme en comfortabele hut waar het genoeglijk zitten of dineren is rond de vuurplaats. De Kota is bereikbaar middels een serie staptegels die in het gazon zijn aangebracht.

De Kota is niet de enige plek om in de tuin te bivakkeren; we hebben een riante veranda aan de woning gebouwd, zodat onder bijna alle weersomstandigheden kan worden genoten van het buitenzijn.

De bewoners kweken hun eigen groenten en kruiden. Daarom bouwden we ter hoogte van de keuken een opgehoogde moestuinbak van natuursteen. Dat maakt het gemakkelijk en aantrekkelijk om tijdens het koken even de tuin in te wippen om kruiden te plukken. Vanuit de keuken bezien is het ook een mooie en inspirerende aanblik.

Zitgelegenheid in de open lucht biedt deze tuin ook voldoende. Er zijn verschillende terrassen aangelegd waarbij vaak gebruik is gemaakt van materialen die al voorhanden waren. Alle reeds aanwezige tegels en klinkers zijn hergebruikt om nieuwe paden aan te leggen. Voor het grootste deel van de planten is eveneens een plek gevonden bij de nieuwe aanleg.

De tuin is omkaderd met groene erfafscheidingen. Alle al aanwezige bomen bleven behouden en nieuwe zijn aangeplant. De borders zijn jaarrond groen, gevuld met bloemen, bodembedekkers, siergrassen en heesters. Een heerlijke leef- en verblijfstuin.