takken-boven
takken-onder Stiften

villatuin

Wilde, natuurlijke tuinen

 

Ons land heeft een naam hoog te houden als het gaat om wilde tuinen. ‘Onze’ Piet Oudolf is wereldvermaard om zijn ontwerpen die vaker buiten Nederland dan in eigen land worden uitgevoerd. Voor landschapsarchitect Adriaan Geuze geldt net zo goed dat hij wereldberoemd is geworden met ontwerpen die heel dicht bij de natuur staan. Henk Gerritsen is een andere pionier die met zijn Priona tuinen tuingeschiedenis schreef.

Wilde tuinen, tuinen die organisch lijken te zijn ontstaan, alsof er geen mensenhand en vooral geen mensenverstand aan te pas zijn gekomen. Tuinen met veel grassoorten, heideplanten, struiken en bomen en wilde bloemen: vol, gevarieerd in kleuren, in structuren en grootte/hoogte.

Het lijkt zo gemakkelijk, maar Piet Oudolf was niet zo beroemd geworden als het niet onnavolgbaar ingewikkeld zou zijn.

De aanleg van een wilde tuin vergt heel veel kennis van honderden soorten planten en onder welke omstandigheden deze gedijen. De wilde tuin is onder alle omstandigheden mooi: er wordt veel gebruik gemaakt van de onuitputtelijke variatie aan siergrassen en heidesoorten, maar ook van struiken en bomen, bloeiende planten.

De kunst is alles in zijn waarde te laten en de tuin toch beheersbaar te houden. Dat vraagt om een goed ontwerp, want een wilde tuin mag er dan uitzien alsof de natuur zijn wilde gang is gegaan, daar is in werkelijkheid geen sprake van, want zou de tuin door brandnetels en ander onkruid worden gedomineerd.

We selecteren nauwkeurig die planten die qua grondsamenstelling, zonbeschijning en waterbehoefte passen in ‘het plaatje’ dat we voor ogen hebben.

Een lusthof voor vlinders en bijen en bepaalde vogelsoorten is de wilde tuin ook en dat maakt dit type groenvoorziening nog extra interessant om naar te kijken. In alle jaargetijden, op elk uur van de dag, want er is altijd wat te zien of te beleven.

Een wilde tuin kan in allerlei afmetingen worden aangelegd, het kan dus ook een daktuin zijn.

Of een sport- en speeltuin. In een zakelijke omgeving komt dit concept eveneens  goed tot zijn recht.

Kijk ook eens op: villatuinenwatertuinenvoortuinenklassieke tuinendesigntuinenopenbaar groen of de romantische tuin, de rotstuin of de oosterse tuin.

Of de onderhoudsarme tuinde kleine tuinde verticale tuinde leeftuinde voortuin, we kunnen er een kunststukje van maken!

Geïnspireerd geraakt?
Geïnspireerd geraakt?
icon-twitter

Twitter

Kunstscheppen
1 maand, 2 weken terug

https://t.co/OQYDBpeI4J

Contact

De Kunst van het Scheppen
Kees van Grootheest
E info@dekunstvanhetscheppen.nl
T +31 (0)341 35 05 26
F +31 (0)341 35 12 46
A Veldwijkweg 5b
    3882 TL Putten