Onderhoudsarme tuin

Om bij voorbaat een misverstand te ontzenuwen: een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Zelfs als het complete oppervlak van tegels of asfalt is voorzien, dan nog moet dat worden schoongehouden, gewied, of op lange termijn vervangen.

Een ander misverstand om uit de wereld te helpen: een wilde tuin onderhoudt zichzelf. Helaas is dat ook niet waar, tenzij u dol bent op metershoge brandnetels, bereklauwen en springbalsemien. Niet echt onderhoudsarm dus.
Voor wie niet te veel aandacht aan het tuinonderhoud wil besteden, ontwerpen we tuinen met veel bodembedekkers, eventueel aangevuld met bomen, struiken en heesters. Een gazon vraagt veel onderhoud, tenzij je een robotgrasmaaier installeert, maar ook dan blijft er werk aan de winkel.
We kunnen de tuin onderhoudsvriendelijker maken door beregeningsinstallaties aan te brengen of drainagebuizen aanbrengen als het juist te nat wordt. We brengen folie aan onder verhardingen om onkruid tegen te gaan en we gebruiken onkruidwerend zand voor bestratingen, maar enig onderhoud is periodiek nodig, voor elke tuin waar je met plezier naar kunt kijken.
Gelukkig kun je het onderhoud van je onderhoudsarme tuin ook aan ons overlaten. We komen graag een paar keer per jaar orde brengen waar dat nodig is. Snoeien, knippen, wieden, dood materiaal verwijderen of de beregening afsluiten voor de wintermaanden.

Als wij deze taken van je overnemen, dan heb je in de praktijk alsnog een bijna ‘onderhoudsvrije tuin’.