Productietuin

Er is tegenwoordig veel belangstelling voor de productie van eigen voedsel. Onbespoten, supervers, rijk van smaak. Eigen appels, peren, walnoten, bramen, bessen, frambozen of bonen, heerlijk toch?

Een siertuin kan heel goed ook een productietuin zijn: een paar woest-knoestige appel- en/of perenbomen zijn echte blikvangers in een gazon of grindbed en behalve veel sfeer brengen ze ook vruchten voort. Pruimen- en kersenbomen bloeien prachtig. Allerlei bessenstruiken vergen weinig onderhoud en ze kunnen een overvloedige oogst opleveren mits de vogels uit de buurt kunnen worden gehouden.

In de praktijk maakt de productietuin wat ons betreft meestal deel uit van een groter geheel: een deel siertuin en een ander deel moestuin of boomgaard.

Bedenk wel dat echte grondgebonden gewassen zoals sla, boontjes, kolen gevoelig zijn voor tal van plagen en ziekten, slakken en onkruid. Bomen en bessenstruiken zijn veel minder onderhoudsgevoelig maar vogels en wespen zijn ook dol op vruchten. Onder een walnotenboom wil niet veel groeien, maar insecten hebben er een hekel aan: het is dus een fijne locatie voor een zitje.

Eigen kweek is een mooie, maar veeleisende en tijdrovende hobby, maar een goed gelukte oogst is een bron van groot geluk!