Voortuin

Het is algemeen bekend dat een eerste indruk vaak bepalend is voor de reputatie van iets of iemand. Een slechte eerste indruk valt bijna niet meer weg te poetsen. Een goede eerste indruk daarentegen schept verwachtingen. De voortuin is de entree naar de woning of het kantoor en is dus net zo belangrijk als- of nog belangrijker dan de voordeur. Dat geldt met name voor heel veel stadstuinen in buitenwijken.

Nederland telt honderdduizenden piepkleine of iets royaler bemeten voortuinen. Is er een professional aan te pas gekomen voor ontwerp of aanleg? Meestal volstaat één enkele blik om duidelijk te maken aangelegde of het een doe-het-zelver of een professionele groenvoorziening is.

Het ontwerpen en aanleggen van een voortuin stelt hogere eisen dan menig ander groenproject. De oppervlakte is vaak klein, de opdrachtgevers stellen meestal prijs op privacy, maar de tuin mag niet te veel licht wegnemen, of de tuin ligt op het noorden en krijgt weinig zon, enzovoort. Uitdagingen genoeg voor de hovenier.

Juist omdat de voortuin zulke hoge eisen stelt, is het verstandig daarvoor professionele hulp in te roepen. Dat is relatief kostbaar, maar de omgeving knapt er erg van op en jouw (koop)huis komt veel beter tot zijn recht achter dat ontwerp waarover grondig is nagedacht.

Heb voor een kleine tuin en achter jouw huis ook? Laat er dan een complete compacte tuin van maken, waarbij de woning de logische onderbreking daarvan vormt. Als het goed is, dan vormen voor- en achtertuin één harmonisch geheel met de woning.
Het ontwerpen en aanleggen van zowel een voor- als een achtertuin is voor ons ook aantrekkelijker, want alleen het ontwerpen (dat vooral) en aanleggen van een voortuin wordt relatief eigenlijk een beetje (te) kostbaar.