Designtuin

Strak aangeharkt grind, een rechthoekige vijver, omzoomd door betonranden of natuursteen, strakke hagen van buxus of taxus: dat zijn typische karakteristieken van een designtuin. De designtuin wordt met bijna wiskundige precisie aangelegd. Een paar leibomen beperken de inkijk van buren. Gazons worden afgeschermd door cortenstaal of rvs, een betonrand kan ook. Aan het tuinmeubilair worden hoge eisen gesteld en daarnaast mogen kunstwerken in deze omgeving eigenlijk niet ontbreken.
Net zomin als glas, doorzichtig of gekleurd, toegepast als afscheiding of als windvanger. Glas voegt stijl en allure toe aan het strakke design van dit type tuin.

Een echte designtuin heeft ruimte nodig, een weids vergezicht is de standaard. Compleet met water, grind, rvs en strakke beplanting. Met dat laatste, vooral in de vorm van heggen en selectief gekozen grassoorten bijvoorbeeld, bouwt de designer aan een tuinconcept dat in alles een strakke regie ademt. En daarmee eens te meer duidelijk maakt dat een designtuin een monumentale vorm van mensenwerk is.

Strak, ingetogen en beheerst is de designtuin. Haakse hoeken, strakke contouren, overzichtelijk en esthetisch: als een kubistisch schilderij.
Hardhouten vlonders, of vlonders van bamboe, subtiel gearrangeerde brokken natuursteen zijn inmiddels bijna klassiek geworden elementen van deze tuinen, net als in vorm geknipte bomen en struiken die het strakke plaatje compleet maken.
Een designtuin biedt in bijna alle seizoenen ongeveer dezelfde aanblik. Veel onderhoud is niet nodig, maar wat er aan onderhoud moet worden gedaan luistert wel nauwer dan bij andere tuinen het geval is.
Een designtuin heeft ruimte nodig. Op kleine schaal is het concept niet echt herkenbaar als zodanig. Daarom zijn het vaak villatuinen.