Japans of Chinees, Oosters, yin en yang: kenmerkend houtwerk in felle kleuren (rood) en subtiele Oosterse vormen. Water mag niet ontbreken in zo’n tuin. Een ijl bruggetje is helemaal op zijn plaats, mobiles worden bewogen door de wind. Rotsplanten en andere lage gewassen maken de dienst uit. In de vijver misschien koikarpers? Hoog opgaande grassen en riet zorgen voor de welkome afscheiding tussen de verschillende segmenten en anders is het wel de decoratieve zwarte bamboe. Deze tuinen moeten nog meer dan andere volledig in balans zijn, er moet een serene rust van uitgaan.
Kunnen nuchtere Nederlandse hoveniers zich in dit delicate proces mengen en een goed resultaat neerzetten?
Zeker wel: de wensen van de opdrachtgever staan centraal en ons inlevingsvermogen is niet beperkt tot het oer Hollandse doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Maar gezegd moet worden dat echte Japanse tuinspecialisten volgens normen werken en technieken beheersen die wij niet kennen. Het blijft een westerse vertaling van het Oosten.
In een Oosterse tuin moet het water klateren, moet het hout gelakt zijn, is bamboe behalve een plant ook een bouwmateriaal. In goed overleg met de opdrachtgever mengen we Westerse en Oosterse invloeden tot een ontwerp dat je past. We verdiepen ons graag in jouw gewoonten en smaak, geven daar natuurlijk een eigen draai aan zodat het een ontwerp is dat verrast!!
Om even een misverstand uit de wereld te helpen: de aanwezigheid van een of meer Boeddha’s maakt nog geen Oosterse tuin… Door de verfijnde detaillering leent een Oosterse tuin zich uitstekend voor beperkte oppervlakken. Goed idee voor de compacte tuin dus. De Oosterse tuin is enigszins verwant aan die andere exoot: de rotstuin.